Kako do povraćaja PDV-a za stan pod hipotekom

Stižu nove olakšice za građane koji u dosadašnjem životu i radu nisu mogli da se snađu i skuće. Država je rešila da da novi impuls stanogradnji najavljujući jeftine kvadrate za određene grupe, ali i da kupcima prve nekretnine pomogne da ovaj životni podvig lakše iznesu kroz ponovno uvođenje subvencija i poreske olakšice. Svakako najveća novina je mogućnost povraćaja PDV-a ukoliko kupite stan koji je pod hipotekom. Halo oglasi nekretnine su spremile za vas pregled novih, usvojenih i najavljenih olakšica, kao i mini podsetnik kakva su vam do sada bila prava ukoliko kupujete prvi stan.

Do sada su kupci prvog stana mogli da računaju na dve vrste poreskih olakšica – na povraćaj PDV-a ukoliko kupuju stan u novogradnji i oslobađanje plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava ukoliko je reč o staroj gradnji. U prvom slučaju, porez je iznosio 10 odsto vrednosti nekretnine, a oslobađanje se odnosnilo na površinu do 40 kvadrata. Ukoliko bi se prijavilo još članova domaćinstva koji nemaju nekretninu upisanu na svoje ime, oni mogu da nose dodatno poresko oslobađanje za još po 15 kvadratnih metara. Sa druge strane,porez na prenos apsolutnih prava za starogradnju je niži i iznosi 2,5 odsto, a kupci prvog stana oslobođeni su ovog troška. Od nedavno, pravila su nešto drugačija, a tek će, čini se, biti lakše doći do nekretnine.

Povraćaj PDV-a kod stanova sa hipotekom

Nedavno su u Skupštini Srbije usvojene izmene Zakona o PDV-u, koje predviđaju da oni koji kupuju prvi stan imaju pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom. Odnosno, stanovi u novogradnji na kojima je aktivirana hipoteka, tretiraće se kao da su prvi put u prometu i kupci će imati pravo na povraćaj poreza. Do sada to nije bio slučaj. Prvo, zato što se PDV naplaćivao isključivo za novogradnju, odnosno za stanove koji su prvi put u prometu. U slučaju da postoji hipoteka na nepokretnosti, to znači da su stanovi već bili u prometu i da se oporezuju porezom na prenos apsolutnih prava. Međutim, u ovom slučaju napravljen je izuzetak. Od 1. januara 2018. godine, od kad počinje primena ovih zakonskih izmena, kupci nekretnine nad kojoj je aktivirana hipoteka, a kojima je to prvi stan – imaće pravo na povraćaj PDV-a.

Država ponovo daje subvencije za kupovinu prvog stana

Skupštinska rasprava je bila zanimljiva i zato što smo imali prilike da čujemo da država ponovo uvodi subvencije za kupovinu stanova. Već u budžetu za 2018. godinu, obezbeđeno je milijardu dinara za one koji kupuju prvi stan, kako je rečeno, što će ujedno biti i vid podrške stanogradnji. Ovaj novac je obezbeđen amandmanom, konkretno za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) i to za podršku finansiranju prvih stanova. Ono što je do sada sigurno, pre detalja koji će biti saopšteni, a Halo oglasi nekretnine će vam ih među prvima preneti, jeste da će za ovu vrstu subvencija biti “kvalifikovani” svi koji spadaju u onu grupu kojoj su namenjeni takozvani jeftini stanovi, o kojima se sve više priča.

Izgradnja jeftinih stanova – od mita do stvarnosti

O jeftinim stanovima je bilo reči još pre nekoliko godina, ali čini se da su nedostajali uslovi. Sada je najavljeno da će određene kategorije građana moći da računaju na ove stanove u narednim godinama, a izgradnja počinje na proleće 2018. godine.

Kako je najavljeno, stan od 60 kvadratnih metara mogao bi da košta oko 30.000 evra. Kupovina na kredit bi značila i mesečnu ratu od oko 125 evra, u prvih 25 godina, dok bi poslednjih pet godina rata bila svega 25 evra. Dakle, prosečna cena kvadrata biće, kako je planirano, oko 500 evra.

Vlada Srbije je formirala Komisiju koja će se baviti izgradnjom stanova, a od 15. januara bi trebalo da budu poznati detalji. Sada je jedino izvesno da su jeftini kvadrati namenjeni pre svega pripadnicima vojske, policije, bezbednosnih službi, zaposlenima u zatvorima. Prve procene govore da je oko 20.000 zaposlenih u MUP-u bez stana, oko 14.000 u Vojsci Srbije i oko 1.500 u BIA.

Planirana je izgradnja oko 2 miliona kvadrata ovih nekretnina, a učešće države biće 250 miliona evra.

Lokacije gde će kvadrat biti oko 500 evra

Gradovi koji se pominju u ovom kontekstu, kada se govori o jeftinim kvadratima, jesu pre svega Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo i Vranje. U prestonici lokacije za tu vrstu stanogradnje su Čukarica Makiško polje, Novi Beograd Blok 71 A, Palilula – Banja Ovča, Palilula Borča i Surčin – Surčinsko polje. U Novom Sadu lokacije su Sajlovo, Jugovićevo, Paragovo i Mišeluk 2.

U Kragujevcu postoji mogućnost da se stanovi grade na mestu Denino Brdo, u Kraljevu Voćarske livade u naselju Ribnica, dok je u Vranju predloženo šest lokacija.

Izvor: Halo oglasi

Zakon o prometu neprokretnosti<< >>Kapali Čair, naselje čair, jednosoban stan

About the author : admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.